Κορωνοϊός και κατοικίδια: τι πρέπει να γνωρίζεις

Back to Blog

Κορωνοϊός και κατοικίδια: τι πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι ο κορωναϊός;

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που μπορεί να πορκαλέσουν συμπτώματα όπως βήχα,πυρεττό και ρινική καταρροή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια και σε άλλες να οδηγήσουν σε πνευμονία. Το γένος κορωνοϊών αποτελείται από τουλάχιστον τρεις ομάδες που προκαλούν ήπια έως σοβαρή εντερική, αναπνευστική ή συστηματική νόσο. Άλλοι γνωστοί κορωνοϊοί είναι το SARS και το MERS.

Τα κατοικίδια μπορεί να μας μεταδώσουν τον ιο COVID-19;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κατοικίδια μπορεί να μας μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ μπήκε σε καραντίνα αφού βρέθηκαν δείγματα στη ρινική κοιλότητα και στο στόμα του “ασθενώς θετικά”. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου βρέθηκε θετικός στον COVID-19 αλλά ο σκύλος εώς τώρα δεν έχει εμφανίσει σημάδια ασθένειας.

Είναι καλό όμως να έχουμε στο νου ότι μπορεί κάποιος άνθρωπος ή ζώο να είναι φορέας κάποιου ιού χωρίς όμως να νοσεί ή να μεταδώσει τον ιό. Στην περίπτωση δε που μιλάμε για ένα οικόσιτο ζώο που δε συμβιώνει με κάποιον που έχει τον κορωνοϊό το ενδεχόμενο να κολλήσει μοιάζει απίθανο.

Πώς μπορώ να προστατέψω το κατοικίδιο μου και εμένα από τον ιό;

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τα ζώα αλλά ούτε και για τους ανθρώπους. Αν εσύ ή κάποιος άλλος στο σπίτι νοσεί από τον κορωνοϊό αυτό, προσπάθησε να μην έρχεστε σε επαφή με το ζώο ή, αν δε γίνεται αυτό, ακολούθηστε τις παρακάτω πρακτικές ώστε να είναι όλοι όσον το δυνατόν προστατευμένοι:

• Πλύνε καλά τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε συναναστροφή μαζί του και φόρα ειδική μάσκα.

• Απέφυγε να αγγίζεις τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σου αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου πρώτα

• Απέφυγε τους κλειστούς χώρους ή τις μαζικές συναθροίσεις σε πάρκα και περιορίστε τη διασκέδαση περισσότερο μέσα στο σπίτι

• Καθάρισε και απολύμανε τους χώρους και τι ςεπιφάνειες που έρχεστε σε επαφή και αέρισε το σπίτι και το κρεββάτι του κατοικίδιου σου όσο πιο συχνά μπορείς

Συνοψίζοντας λοιπόν θα συμβούλευα να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να φροντίσουμε το ανοσοποιητικό μας όσο καλύτερα μπορούμε. Άλλωστε ένας οργανισμένος κυριευμένος από το άγχος είναι σαφώς πιο ευάλωτος σε ασθένειες. Ο σκύλος ή η γάτα σου είναι η τέλεια παρέα και θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις γι’αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να επενδύσεις σε χρόνο στο σπίτι μαζί τους!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Blog
-5% στην πρώτη σου παραγγελία
Δεν κάνουμε πλάκα! Γράψε μας το email σου και θα σου στείλουμε τον κωδικό.
Επίσης θα είσαι ο πρώτος που θα μαθαίνει τα νέα και τις προσφορές μας!
    Εγγραφή
    Συμφωνώ με τους όρους χρήσης