Back to Blog
σκυλος-θαλασσα-καλοκαιρι

Σκύλος και θάλασσα: οδηγός για ξένοιαστο καλοκαίρι!

Είναι κιόλας μέσα Ιουνίου! Πολλοί λάτρεις της θάλασσας έχουν ξεκινήσει να την επισκέπτονται εδώ και αρκετές εβδομάδες αν και δεν έχουν σφίξει ακόμη οι ζέστες. Αρκετοί παίρνουν μαζί και τους τετράποδους φίλους τους, πράγμα εξαιρετικό (τις περισσότερες φορές).
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς η επίσκεψη στη θάλασσα θα γίνει ευχάριστη και ασφαλής για τους σκύλους μας αλλά και για εμάς. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο κομμάτι της νομοθεσίας γι’ αυτό επισημαίνω ότι θα πρέπει να το ελέγξετε και με δική σας ευθύνη να ακολουθήσετε τις συμβουλές του άρθρου για τις σκυλοβουτιές.

Μέτρα ασφαλείας και προστασία του σκύλου

Όπως σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, έτσι και στην παραλία, υπάρχει πιθανότητα ο σκύλος μας να ενθουσιαστεί με κάτι, πχ γάτα και να φύγει μακριά. Γι’ αυτό εάν θέλουμε το μικρό μας να μπορεί να τρέξει αλλά να παραμείνει κοντά μας, καλό είναι να είναι δεμένος με σαμαράκι και μακρύ ιμάντα, όχι όμως αυξομειούμενο γιατί μπορεί  να μας φύγει από το χέρι αν τιναχτεί απότομα.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι η θερμοκρασία της άμμου και η έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα εάν ο σκύλος μας είναι ανοιχτόχρωμος ή με ροζ μύτη.
Η άμμος, όπως όλοι ξέρουμε, μπορεί να φτάσει μεγάλες θερμοκρασίες και να κάψει τα πατουσάκια σαν την άσφαλτο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να αφήνουμε το σκύλο μας να πατάει επάνω τις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας.
Επίσης, για να μην καεί το δέρμα του, μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό για σκύλους στη μύτη και στις άκρες των αυτιών ή στο σώμα του εάν είναι ξυρισμένος.
Πάντα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του άφθονο νερό και να σταματάμε το παιχνίδι εάν λαχανιάσει πολύ.

Κολύμπι

Το κολύμπι, όπως και στους ανθρώπους, κάνει πολύ καλό στο μυοσκελετικό σύστημα. Τι συμβαίνει όμως αν ο σκύλος φοβάται τη θάλασσα;
Ποτέ δεν ρίχνουμε ένα σκύλο στη θάλασσα εάν τη φοβάται θεωρώντας ότι θα συνηθίσει. Μπορεί να ξέρει από ένστικτο να κολυμπάει αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα τρομοκρατηθεί. Όπως όλα τα πράγματα, πρέπει να μάθει σταδιακά.
Για αρχή καλό θα ήταν να τον φέρουμε σε επαφή μαζί της σε ένα σημείο που δεν έχει δυνατά κύματα στην ακροθαλασσιά γιατί ο τρόπος που σκάνε μπορεί να είναι αυτό που τον τρομάζει.
Μπορούμε να τον βοηθήσουμε να συνηθίσει το νερό από το σπίτι βρέχοντας σιγά σιγά τα πόδια του ενώ δίνουμε λιχουδιές ή χρησιμοποιώντας μια πισίνα.
Πολλά σκυλάκια βοηθιούνται πολύ να πάρουν την απόφαση να πηδήξουν μέσα εάν έχουμε πετάξει μέσα κάποιο παιχνίδι.
Μπορούμε να παίξουμε κυνηγητό με το σκύλο μας εκεί που σκάει το κύμα για να συνδυάσει το παιχνίδι με την αίσθηση του νερού στα πόδια του. Βοηθάει το να βλέπει εμάς να κάνουμε κάτι που τον φοβίζει και ο ενθουσιασμός του τρεξίματος αποσπάει την προσοχή του από τον φόβο.
Φυσικά τον ενθαρρύνουμε με τη φωνή μας λέγοντάς του πολλά μπράβο.
Εάν πάλι δεν θέλει καθόλου να μπει στο νερό δεν πειράζει, δεν είναι υποχρεωτικό. Εξάλλου σημασία έχει να περνάει καλά και όχι να καταπιέζεται.

Εκπαίδευση και εξοπλισμός

Πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να ενοχλούμε τους γύρω μας. Γι’ αυτό ο σκύλος που επισκέπτεται την παραλία είναι πολύ χρήσιμο να ξέρει τα συνθήματα “Έλα”, “Μείνε”, “Σώπα” και για την ασφάλειά του το “Φτύστο” και το “Άστο”.
Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας πολλές λιχουδιές ώστε να είμαστε ενδιαφέροντες και ο φίλος μας να θέλει να έρθει όταν τον φωνάξουμε σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, ένα μασητικό παιχνίδι ή λιχουδιά και ένα παγωμένο kong για όταν θα θέλουμε να τον ηρεμήσουμε ή να πάμε για κολύμπι χωρίς αυτόν και ένα μέρος που θα μπορεί να καθίσει άνετα πχ πετσέτα ή υπερυψωμένο κρεβάτι για σκύλους (αυτά που μοιάζουν με μικρά ράντζα).

Η βόλτα στην παραλία με τον σκύλο μας μπορεί να είναι μια εξαιρετική εμπειρία και να μας κάνει όλους πολύ χαρούμενους. Πρέπει βέβαια πάντα να σκεφτόμαστε το διπλανό μας και να μην δίνουμε δικαίωμα σε κανέναν να έχει να πει κακό λόγο για τους κηδεμόνες σκύλων όσο περνάει από το χέρι μας. Γι’ αυτό λουρί, εκπαίδευση, σύνεση και…σακουλάκια είναι must. Καλές βουτιές!

 

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για το Petfully από την Αργυρώ – Μαρία Βενιού. Η Αργυρώ αποφοίτησε το 2014 από την θετικών εκπαιδευτών σκύλων StarDogs και έκτοτε εκπαιδεύει σκύλους και τους κηδεμόνες τους. Είναι επίσης διπλωματούχος βοηθός κτηνιάτρου και μετεκπαιδεύεται συνεχώς. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα. Είναι μέλος του Pet Professional Guild και του ICAN. Έχει εμπειρία σε ομαδικά και ατομικά μαθήματα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.doggieways.gr

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Blog
Τι λένε οι πελάτες μας
414 κριτικές