Ο σκύλος και η σημασία της ρουτίνας
Όσοι επιστρέψατε από διακοπές ή αποκτήσατε πρόσφατα νέο σκύλο σίγουρα έχετε αναρωτηθεί έστω και μία φορά για το εάν ο σκύλος χρειάζεται μια ρουτίνα. Ακούγεται γενικά στους κύκλους που ασχολούνται με κατοικίδια ότι οι σκύλοι λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα. Είναι όμως αλήθεια; Και πώς το πετυχαίνουμε; Πώς εισάγουμε αλλαγές;
Βοηθάει τον σκύλο η ρουτίνα;
Εξαρτάται! Τις περισσότερες φορές είναι καλό να γνωρίζει τι θα συμβεί μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, αρκεί να μην του γίνεται εμμονή. Εάν δηλαδή μια μέρα αργήσετε μισή ώρα να γυρίσετε από τη δουλειά, να μην καταστρέψει το μισό σπίτι από το άγχος του.
Το ίδιο ισχύει και για διαδρομές και αντικείμενα. Οι σκύλοι λειτουργούν πολύ με συσχετισμούς, οπότε δεν είναι ευχάριστο να συνδέσουν μια διαδρομή ή το κουτί μεταφοράς με τον κτηνίατρο.
Φροντίστε λοιπόν σε τέτοιες καταστάσεις να γίνεστε απρόβλεπτοι. Αυτό βρίσκει εφαρμογή και στο άγχος αποχωρισμού με διάφορους τρόπους.
Η τήρηση μιας ρουτίνας απ’ την άλλη, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ εάν θέλετε να διδάξετε στο κουτάβι σας την τουαλέτα και το ότι δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για παιχνίδι.
Πώς επιστρέφω στη ρουτίνα που είχα μετά από μια αλλαγή;
Σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να έχετε υπομονή και κατανόηση. Ειδικά εάν στο προηγούμενο περιβάλλον του σκύλου τού έχει γίνει συνήθεια μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορεί αυτή να μεταφερθεί και στο σπίτι σας.
Προσωπικά, όταν γυρίζω από το χωριό στην Αθήνα, οι σκύλοι μου γαβγίζουν στο μπαλκόνι, πράγμα που κανονικά συμβαίνει πολύ σπάνια.
Σε αυτήν την περίπτωση ξαναπιάνω την εκπαίδευσή τους από την αρχή όσον αφορά αυτό μέχρι να τους γίνει και πάλι κανονικότητα.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν είναι η παρατήρηση. Τι έκανε ο σκύλος σας διαφορετικά στο προηγούμενο περιβάλλον; Πώς μπορείτε να το αποτρέψετε ώστε να μην διαιωνιστεί με την επιστροφή σας;
Προσπαθήστε τις πρώτες μέρες να τηρείτε το πρόγραμμά του αρκετά πιστά και κοντά στις ώρες που είχε συνηθίσει. Με τις συμπεριφορές που δεν θέλετε να συνεχιστούν όμως θα πρέπει να είστε συνεπείς και να μην υποκύπτετε στο κουταβίσιο βλέμμα που έμαθε να κάνει για να του δώσει ο παππούς απ’ το τραπέζι. Νομίζω όλοι ξέρετε τι εννοώ…
Πώς κάνω αλλαγές στη ρουτίνα;
Εάν ο σκύλος σας γνωρίζει ότι υπάρχει μια συνέπεια στις δραστηριότητες της ημέρας αλλά από μέρα σε μέρα υπάρχουν παρεκκλίσεις, θα του είναι πιο εύκολο να συνηθίσει μια αλλαγή.
Εάν όμως παρατηρήσετε σημάδια άγχους όταν αλλάζετε πχ την ώρα της βόλτας κατά 30 λεπτά, χωρίστε την αλλαγή αυτή σε μικρότερα βήματα. Ξεκινήστε από 10 λεπτά παρέκκλιση τη φορά και επικεντρωθείτε μόνο στη βόλτα. Φροντίστε το φαγητό και όλα τα υπόλοιπα να μείνουν τα ίδια.
Όπως μερικοί άνθρωποι, έτσι και μερικοί σκύλοι προσαρμόζονται πιο εύκολα.
Μην φοβάστε να κάνετε έκπληξη στον τετράποδο φίλο σας με κάτι καινούριο ή με μια απρόβλεπτη βόλτα στο πάρκο και μην ξεχνάτε ότι κι αυτοί βαριούνται αρκετά εύκολα μερικές φορές. Το σημαντικότερο για έναν σκύλο είναι να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί σας και να έχει την ελευθερία να εκφράζει φυσιολογικές γι’ αυτόν συμπεριφορές πού και πού.
Αφήστε τον να μυρίσει περισσότερο στη βόλτα, να επιλέξει αυτός τη διαδρομή που θέλει, να λύσει γρίφους, να προβληματιστεί κλπ. Δεν θέλουμε να είναι ούτε ρομπότ, ούτε στρατιωτάκια. Ας είναι λοιπόν αυτό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Απλά σκύλοι!
Αυτό το άρθρο γράφτηκε για το Petfully από την Αργυρώ – Μαρία Βενιού. Η Αργυρώ αποφοίτησε το 2014 από την θετικών εκπαιδευτών σκύλων StarDogs και έκτοτε εκπαιδεύει σκύλους και τους κηδεμόνες τους. Είναι επίσης διπλωματούχος βοηθός κτηνιάτρου και μετεκπαιδεύεται συνεχώς. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα. Είναι μέλος του Pet Professional Guild και του ICAN. Έχει εμπειρία σε ομαδικά και ατομικά μαθήματα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.doggieways.gr
Αφήστε μια απάντηση