Back to Blog
εκπαιδευση σκυλου-εκτονωση-blog-κατοικιδια

Πνευματική εκτόνωση: Η λύση για την υπερβολική ενέργεια;

Πόσες φορές ακούμε τη φράση “ο σκύλος μου δεν κουράζεται με τίποτα!”; Πηγαίνεις το σκυλάκι σου μεγάλες βόλτες, παίζετε κυνηγητό ή με το μπαλάκι αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να κάνεις σαν τρελός στο σπίτι; Μήπως γαυγίζει χωρίς προφανή λόγο σε οτιδήποτε περνάει στο μπαλκόνι ή στον κήπο; Ή μήπως είναι φοβικός χωρίς αυτοπεποίθηση; Η λύση σε όλα αυτά τα θέματα μπορεί να βρίσκεται στην πνευματική εκτόνωση.

Το κομμάτι της εκτόνωσης είναι πολύ σημαντικό για την ευζωία του σκύλου μας και συνήθως όταν ακούμε αυτή τη λέξη το μυαλό μας πάει μόνο στην σωματική και όχι στην πνευματική. Σκέψου όμως λίγο πώς είσαι εσύ μετά από έναν μεγάλο περίπατο. Εκτός εάν έχεις πραγματικά εξαντληθεί, πράγμα που φυσικά δεν σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, έχεις υπερένταση και δεν μπορείς να χαλαρώσεις κατευθείαν. Εάν όμως διαβάσεις ένα βιβλίο ή δεις μια ταινία πόσο γρηγορότερα θα σε πάρει ο ύπνος μετά τη βόλτα;

Η πνευματική εκτόνωση λοιπόν αφορά όλους τους σκύλους και όχι μόνο αυτούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω. Πώς όμως μπορούμε να την εξασφαλίσουμε για τον σκύλο μας;

Το βασικό που θέλουμε φυσικά είναι να βάλουμε τον σκύλο μας να σκεφτεί. Άρα το πρώτο πράγμα που μπορούμε να του κάνουμε είναι να τον διδάξουμε ένα καινούριο κόλπο ή να κάνουμε εξάσκηση τα συνθήματα που ήδη ξέρει με διαφορετική σειρά απ’ ότι συνήθως ή σε διαφορετικό περιβάλλον για να αυξήσουμε τη δυσκολία.

Χρησιμοποιώ επίτηδες τη λέξη “σύνθημα” και όχι “εντολή” καθ’ ότι ο σκύλος μας πρέπει να έχει πάντα την επιλογή να μην κάνει αυτό που του ζητάμε και να το κάνει μόνο επειδή θέλει κι όχι επειδή φοβάται τις συνέπειες. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον φίλο μας ως ρομπότ. Ο σκοπός λοιπόν της εκπαίδευσης είναι η επικοινωνία και το ακόνισμα του μυαλού του σκύλου μας. Αυτό λοιπόν μας δίνει κι έναν καλό λόγο να μάθουμε στον σκύλο μας βασικά συνθήματα εάν δεν τα ξέρει ήδη.

Το σκυλίσιο “διάβασμα” γίνεται με την όσφρηση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε τον σκύλο μας να μυρίζει κάτω στη βόλτα και να μην τον τραβάμε. Εκείνη τη στιγμή το φιλαράκι μας επεξεργάζεται πληροφορίες και εκτονώνεται. Φυσικά εάν για κάποιο λόγο πάτε μικρότερη βόλτα απ’ ότι συνήθως ή το μικρό σου έχει περίσσευμα ενέργειας μπορείς να τον κάνεις να χρησιμοποιήσει τη μύτη του για να βρει κάποιο κρυμμένο παιχνίδι ή λιχουδιά. Φρόντισε μόνο όταν τα κρύβεις ο σκύλος να είναι σε άλλο δωμάτιο και να αλλάζεις συχνά τις κρυψώνες.

Ωραίο κι εύκολο παιχνίδι είναι να απλώσεις κροκέτες σε μία πετσέτα και πιάνοντας από το κέντρο της να τη στριφογυρίσεις ώστε να κρυφτούν οι λιχουδιές στις πτυχώσεις. Φυσικά μπορείς να βάλεις τις λιχουδιές και κάτω απ’ την πετσέτα. Μπορείτε ακόμη και να καταργήσεις εντελώς το μπωλ και να ταΐζεις τον σκύλο σου από snuffle mat. Οι κροκέτες μπερδεύονται ανάμεσα στα κρόσσια του και έτσι χρησιμοποιεί την όσφρησή του για να τις βρει. Αυτό είναι και πιο κοντά στον τρόπο που οι σκύλοι βρίσκουν το φαγητό τους στη φύση. Snuffle mat μπορείς να βρεις εδώ.

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιχνίδια που είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να βάζουν προκλήσεις στο τετράποδό μας και να το κάνουν να χρησιμοποιεί το μυαλό του.

Πρώτο και καλύτερο είναι το Kong το οποίο μπορείς να γεμίσεις με γιαούρτι και να το παγώσεις για να τον κρατήσει απασχολημένο για περισσότερο. Δες περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για γέμισμα του Kong εδώ . Μπορείς να προμηθευτείς το δικό σου εδώ.

Άλλη μια καλή προσθήκη στη συλλογή σου μπορεί να είναι τα παιχνίδια τύπου wobbler που μένουν σταθερά κάτω και ο σκύλος τα κουνάει με τη μουσούδα του ώστε να βγάλει τις λιχουδιές. Μπορείς να τα βρεις εδώ.

Τέλος, χρήσιμο μπορεί να σας φανεί και ένα lickimat το οποίο ο φίλος μας πρέπει να γλύψει για να φάει αυτό που έχει αλειμμένο επάνω του. Μέσω του γλυψίματος εκλύονται ορμόνες που τον βοηθούν να χαλαρώσει πολύ και επιπλέον η παραγωγή σάλιου κάνει καλό στην στοματική υγιεινή. Επομένως τα lickimats μπορούν να βοηθήσουν και φοβισμένα ή αγχωμένα σκυλάκια. Πάρε τώρα το δικό σου κάνοντας κλικ εδώ.

Τα χνουδωτά παιδιά μας είναι πολυδιάστατα πλάσματα με αρκετές ανάγκες. Την επόμενη φορά λοιπόν που το μικρό σου θα γαυγίζει ακατάπαυστα, σκέψου ότι το πιθανότερο είναι να βαριέται και να βρίσκει διασκέδαση διώχνοντας τους “εχθρούς”. Δοκίμασε να δώσεις ένα απ’ τα παιχνίδια που γεμίζουν με φαγητό στον σκύλο σου μετά τη βόλτα και παρατήρησε αν θα τον κάνει να χαλαρώσει πιο εύκολα. Καλή επιτυχία!

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για το Petfully από την Αργυρώ – Μαρία Βενιού. Η Αργυρώ αποφοίτησε το 2014 από την ακαδημία θετικών εκπαιδευτών σκύλων StarDogs και έκτοτε εκπαιδεύει σκύλους και τους κηδεμόνες τους. Είναι επίσης διπλωματούχος βοηθός κτηνιάτρου και  μετεκπαιδεύεται συνεχώς. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα. Είναι μέλος του Pet Professional Guild και του ICAN. Έχει εμπειρία σε ομαδικά και ατομικά μαθήματα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.doggieways.gr

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Blog
Τι λένε οι πελάτες μας
447 κριτικές